Näin turistikaan ei eksy suomalaisiin metsiin!

Posted by ukkometsola on

Suomalaiset metsät ovat turistille yleensä eksoottisia paikkoja täynnä nähtävää. Kannattaakin rohkeasti lähteä luontoon samoilemaan, eikä pelätä eksymistä. Tyhmä ei kuitenkaan kannata olla, vaan suunnitella ennen lähtöä miten ei eksyisi.

Kerro minne menet. Kerro läheisillesi minne olet menossa ja aikaraja mihin mennessä palaat.

Säästä puhelimesi akkua. Ei pelaamista, ei turhia sovelluksia. Akku voi pelastaa sinut jos eksyt. Tutustu paikallistamissovellukseen jota voit hätätapauksessa käyttää.

Kartta mukaan, mieluiten minigrip-pussissa. Tulitikutkin ovat pieni kantamus siihen nähden, että ne voivat hätätapauksessa olla kultaakin kalliimmat.

Kompassi mukaan. Vaikket olisikaan tottunut kompassin käyttäjä, se voi auttaa sinua kulkemaan suoraan. Eksyneenä nimittäin lähtee helposti kiertämään ympyrää, ja se johtaa vain väsymykseen.

Jos osaat käyttää gps-paikantimia, niin nyt on hyvä hyödyntää niitä. Sovelluksen saa myös älypuhelimiin.

Mitä tehdä jos eksyy?

Kiinnitä huomiota maastoon. Vaikka sinkoilisit mättäältä mättäälle marjoja ihmetellen, nosta välillä katseesi ja havainnoi ympäristöäsi. Paina mieleesi missä olet kartalla. Kun tiedät missä viimeksi et ollut eksyksissä, kykenet jollain tavoin päättelemään missä voisit nyt olla.

Pukeudu värikkäästi. Jos satut eksymään, sinut on helpompi havaita kun päälläsi on jotain epämetsäisen väristä.

Mukaan tärkeät lääkkeet ja vesipullo. Jos harhaudut reitiltäsi, pysyt paremmin toimintakykyisenä kun lääkkeet ovat mukana, vaikka et uskoisikaan niitä tarvitsevasi.

Opettele tunnistamaan ilmansuuntia luonnosta. Muurahaispesät ovat yleensä puiden eteläpuolella, samoin eteläpuolella on enemmän oksia ja kasvillisuutta. Mieti mistä suunnasta tuuli kun tulit metsää ja missä suunnassa aurinko silloin oli.

Jos kuitenkin eksyit

Älä hätäänny! Päättömänä kanana sinkoilu kuluttaa kallisarvoista energiaa. Jos on kylmä/pimeä pysy paikoillasi ja tee nuotio. Merkkituli voi myös auttaa etsijät paikalle, havujen polttamisella saa paljon savua aikaan. Järjen käyttö on kuitenkin sallittu, älä vahingossa sytytä metsäpaloa jos maasto on kuiva.

Sateella voit hakea suojaa kuusen alta, mutta silloin on erityisen tärkeää jättää huomattavia merkkejä etteivät etsijät vain kävelisi vahingossa ohitsesi.
Jos uskot eksymisen olevan vain väliaikainen hämääntyminen, pyri hakeutumaan polulle. Merkitse kulkureittisi, ettet kulje ympyrää esim. kivillä, kävyillä tai oksilla. Voit myös ripustella asioita puiden oksille.

Syö vain niitä lajeja jotka tunnistat

Hakkuuaukiolta johtaa aina metsäautotie jonnekin sivistyksen pariin. Myös maaston korkeimpaan kohtaan hakeutuminen voi auttaa hahmottamaan aluetta. Puuhunkin voi kiivetä, mutta vain jos olet harjoitellut sitä riittävästi. Ethän halua olla yhtä aikaa sekä eksynyt että loukkaantunut?
Jos löydät aukion jolta ei kuitenkaan johda polkua pois, tee aukiolle selkeä merkki vaikkapa oksista ja jää sinne odottamaan. Merkki voidaan havaita ilmasta käsin.

Jos törmäät vesistöön, seuraa rantaa. Kun et ole varma mihin suuntaan, tarkkaile veden virtausta ja seuraa sitä. Ennen vanhaan liikuttiin vesistöjä pitkin enemmän kuin teitä myöten, joten todennäköisesti törmäät asutukseen. Pelkkä oja voi auttaa löytämään rantaan ja sitä kautta takaisin kartalle.
Jos tuntuu ettet löydä omin avuin pois, pysähdy heti jonkinlaisen maamerkin nähdessäsi. Paikallinen voi tunnistaa kuvailemasi ison kiven tai hassun muotoisen kelon. Maamerkiksi käy myös suon ja metsän kohtaamispaikka.

Soita hätänumeroon ja kerro mahdollisimman selkeästi missä olet, puhelimesi pystytään mahdollisesti myös paikantamaan.

Hätätapauksessa vettä juotavaksi voi puristaa sammaleesta. Vaikka nälkä kurnisi, syö vain lajeja jotka tunnet! Tutut metsämarjat ovat hyviä jos vuodenaika on oikea, ja proteiininlähteeksi sopivat muurahaiset ja niiden toukat. Ällöttävää, mutta aivosi tarvitsevat proteiinia että pystyt toimimaan järkevästi.