Näillä aloilla voit Suomessa kohdata helposti ulkomaalaisen työntekijän

Posted by ukkometsola on

Jokaisella alalla on varmasti niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin tekijöitä. Valitettavasti myös ulkomaalaisten kohdalla uran rakennus alkaa pohjalta, samoin kuin suomalaistenkin uran rakentaminen. Jostain on aloitettava ja useimmin se mistä aloitetaan, on jossain muualla kuin ilmastoidussa toimistossa massiivisen puupöydän takana sikari tuhkakupissa käryten.

Rakennusala

Jokainen meistä on varmasti törmännyt keskustelussa rakennustyömaista yleiseen puheenaiheeseen: virolaisiin työntekijöihin. Rakennusala onkin yksi yleisimmistä aloista, joilla saatat tavata ulkomaalaisia työntekijöitä. Erityisesti Etelä-Suomessa tämä on varsin yleistä, ja jos olet vaikkapa suuntaamassa yritykseen, joka tekee kattoremontteja Lahden alueella, valmistaudu preppaamalla myös englantiasi hieman!

Urheilijat

Urheilu on aina ollut suosittua ja urheilijat liikkuvatkin paljon ympäri maailmaa hyvin sopimusten ja joukkueiden perässä. Otetaan esimerkiksi jalkapalloilijat tai jääkiekkoilijat, jotka ovat hyvän menestyksen perässä valmiita liikkumaan mihin tahansa maailmassa.

Vaikka jalkapallo ei meillä Suomessa olekaan niin suuri juttu toistaiseksi, niin kyllä jokaisessa joukkueessa aina löytyy se ulkomaanvahvistus. Tyyppi, joka on pelannut kotimaansa liigassa ja sieltä päätynyt tavalla tai toisella Suomeen pelaamaan. Jääkiekkossa SM-liiga ei ehkä ole kaikista houkuttelevin ulkomaalaisille pelaajille, mutt jokaisella kaudella varmasti joukkueesta jos toisestakin löytyy ulkomaanvahvistus. Ei siis epäilystäkään, etteikö urheilu toisi tekijöitä mukanaan myös Suomeen.

Eri maiden kansalaisuuksia

Terveydenhuoltoala

Terveydenhuoltoala vetää paljon tekijöitä. Toiset heistä ovat enemmän koulutettuja kuin toiset, mutta tekijöitä kuitenkin tarvitaan ja niitähän riittää.
Etenkin lääkärien ammattikunnassa on näkyvillä useita ulkomaalaistaustaisia tekijöitä. Toiset ovat tulleet paremman palkan perässä Suomeen ja toiset taas perheen perässä. Kukin tavallaan, mutta aivan yhtä hyviä he työssään ovat kuin suomalaisetkin lääkärit. Ulkomaalainen työntekijä

Hoitohenkilökunnassa ulkomaalaistaustaisuus on myös alkanut viime vuosina lisääntyä. Olkoon tausta sitten mistä tahansa, niin jokainen hoitaja tekee ihan yhtä arvokasta työtä. Kielimuuri saattaa joskus aiheuttaa ongelmia potilaan ja hoitajan välillä, mutta onneksi hoitaja harvemmin yksin vuorossa työskenteleekään.

Ravintola-ala

Ravintola-alalla törmää todella usein ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin. Jos itse ravintolan pitäjä ei ole ulkomaalaistaustainen, niin tarjoilija vähintäänkin on. Onneksi meillä on rohkeita ulkomaalaistaustaisia ihmisiä Suomessa, jotka uskaltavat lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä ja samalla rikastuttaa ravintolakulttuuriamme Suomessa. Kukapa ei kaipaisi sunnuntaisena krapula-aamuna sitä lähipitserian herkullista lättyä tai aurinkoisena talvipäivänä lounasta läheisessä kreikkalaisessa ravintolassa.

Kaupan ala

Kaupan alalla näkee paljon ulkomaalaistaustaisia tekijöitä. Olkoon kysessä sitten ihan perinteinen myyjä Sokoksella tai lähikaupan myyjä, niin enenevissä määrin myös ulkomaalaistaustaisuus alkaa näkyä perinteisissa kaupoissa.

Siistijät

Kaupassa tai kauppakeskuksessa hipaillessa näkee lähes aina siistijän, jos toisenkin. Useimmiten siistijän roolissa näkee myös ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, jotka ovat vielä uransa alussa. Mielestäni on hienoa nähdä ulkomaalaistaustaisia myös niin sanotuissa huonomissa töissä, joita suomalaiset eivät arvosta pätkääkään. Itse kunnioitan paljonkin ulkomaalaistaustaisia, jotka ovat opiskelujen ja kotoutumisen ohella valmiita tekemään palkkatyötä, oppimaan suomenkieltä sekä työskentelemään myös suomalaisille kelpaamattomissa hommissa.
Ulkomaalainen siivooja

Autonkuljettaja

Oli kyseessä sitten taksi, kuorma-auto tai pienempi lähettiauto niin ulkomaalaistaustaisia on nähtävissä myös tässä ammatissa. Suuren suuri hatun nosto niille ulkomaalaistaustaisille, jotka todella ovat taksin kuljettajiksi ryhtyneet, koska allekirjoittanut ei eläissään voisi sitä työtä tehdä. Puhumattakaan vielä siitä, että olisin ulkomaalaistaustsena töissä taksin kuljettajana.

Autonkuljettajan ammatti on ulkomaalaistaustaiselle varmasti helppo omaksua. Kaikkia autothan toimivat samalla tavalla missä tahansa päin maailmaa. Jos siis ihminen on ikänsä jo toiminut autonkuljettajana, niin eihän suomalaisen ajokortin saaminen ole enää työn eikä tuskan takana alkuunkaan.